Eerste berichtje uit S.A
Door: catharina
Blijf op de hoogte en volg catharina
17 April 2006 | Zuid-Afrika, Pretoria
Hoi allemaal, hier is dan mijn eerste stukje die ik schrijf ik S.A. Vrijdag was dan eindelijk de grote dag. En zij Joanne en ik vertrokken uit Nederland.
De maandag daarvoor ben ik eindelijk onze visa nog wezen halen uit Den Haag. Laat, maar op tijd. En de rest van de week hebben ik mijn kamer nog meer opgeruimd en mijn tas gepakt en elke avond waren er vrienden of familie om afscheid te nemen. Dit afscheid nemen was best wel moeilijk soms, maar vooral ook onwerkelijk, maar wel erg goed en fijn.
En jawel… donderdag avond kreeg ik natuurlijk nog kiespijn en ben ik vrijdagochtend nog maar even naar de tandarst geweest, die heeft nog een gaatje gevuld, en gelukkig heb ik daar nu geen last meer van.
Om 16:30 moesten Joanne en ik inchecken en aangezien ik me een beetje verkeken had op de kilo’s die we mee mochten nemen heb ik nog weer een bult uit mijn tas moeten halen. Maar goed uiteindelijk ging de bagage het toch mee.
Om 17:45 moesten we richting vliegtuig gaan, dus daarvoor heb ik nog fijn met familie op de uitkijkzone gezeten en gekeken naar de vliegtuigen. Enja… toen was toch eindelijk het afscheid gekomen… moeilijk, maar goed het avontuur wacht he!
Na een erg voorspoedige maar leuke reis in het vliegtuig zijn Joanne en ik om ongeveer 9:00 aangekomen in Johannesburg, wij, maar ook twee andere vliegtuigen dus het was ontzettend druk bij de paspoort controle en natuurlijk stonden wij ook in de langzaamste rij. Maar goed om ongeveer 10:15 konden Joanne en ik Oom Matthijs en Janneke ontmoeten. (Oom Matthijs is een neef van mijn moeder en Janneke is zijn dochter). En konden we vervolgens lekker de zon zien en voelen en de mooie palmbomen zien. Van Johannesburg naar Pretoria was het ongeveer 3 kwartier rijden, en konden we ons ook verbazen over het linksrijdende verkeer en het mooie S.A.
Eerst hebben we kennisgemaakt met de familie van Oom Mathijs, wat erg leuk was, en waar we erg gastvrij zijn welkom geheten. Na een lekker tweede ontbijt (die in het vliegtuig was niet geweldig) zijn we naar Tante Greet gegaan, waar we (bijna) gelijk het zwembad in gesprongen zijn en daarna lekker in de zon hebben geslapen. Heerlijk… zijn jullie al jaloers?
Daarna hebben we een S.A. braai gehad. Dit is een soort BBQ wat erg lekker en gezellig was.
En daarna zijn we s’avonds lekker op tijd naar bed gegaan, ook bij Tante Greet.
Daarna was het zondag. Ik heb toen mijn tante gezien, erg leuk om haar weer te zien (afgelopen zomer is ze ook nog bij ons in NL geweest) Eerst een mooie kerkdienst gehad, die we eigenlijk ook erg goed begrepen. Omdat het pasen is, was het ook uitgebreidt koffie drinken, en daarna heb ik nog veel meer familie ontmoet waaronder ook de jongere broer van mijn opa.
Uit de kerk zijn Joanne en ik naar mijn tante gegaan, waar we lekker hebben gegeten en haar huis gezien, en van een tomatenboom tomaatjes gegeten.
Oke, ff een tussenstop ik ga nu naar de jongeren van de kerk, maar morgen avond ga ik verder met schrijven.
Zo… vandaag een heerlijke dag gehad, maar ik zal eerst verdergaan met schrijven waar ik was gebleven.
Goed uit de kerk zijn Joanne en ik dus naar mijn tante gegaan, waar het gezellig was, ik heb hier ook een nicht ontmoet en samen met haar kinderen paaseieren gezocht in de tuin hahaha…lekkere grote witte! Mmm…
Toen we daarna “thuis” kwamen, dit is bij Tante Greet gingen Joanne en ik rustig in de tuin zitten hahaha dus niet, in de tuin zat een hele klomp (dit is Afrikaans) familie en daar gingen we dus maar lekker bij zitten kletsen. Waarna we al weer snel naar de kerk gingen en een erg mooie kerkdienst hebben gehad. Leuk dat we dat goed begrepen en ook konden we goed meezingen met de psalmen aangezien je Afrikaans net zo schrijft als dat je het uitspreekt dus dat is erg handig.
S’avonds heeft Matthijs (oh daar heb ik nog niet over verteld, dit is een super aardoge neef van mij, de broer van Janneke die ons overal naar toe rijdt, hij heeft ook geregeld dat we mee konden gaan naa de jeugd) oke Matthijs heeft ons dus opgehaald samen met Janneke en zijn we even wezen koffie drinken.
Maandag…een geweldige Afrikaanse dag. S’ochtends zijn we al vroeg opgehaald door Matthijs en zijn we samen met de familie van Oom Matthijs een berg wezen beklimmen, waarbij we veel van de mooie natuur en van Gods bijzondere schepping mochten zien.
Toen we weer beneden kwamen was de rest van de familie (opa en oma, en een stuk of 40-50 mensen) al aangekomen in het natuurreservaat van een oom. Deze oom heeft dus een eigen soort reservaat waar hij ook huizen bouwt en verhuurd, en waar dus de familie vaak samenkomt.
Hierna hebben we een geweldige tocht gemaakt door het reservaat, waarbij wij samen met andere kinderen en Janneke in de bak van een jeep zaten. Hier hebben we ook de eerste giraffes gezien (hier heten die kameelpaarden), struisvogels en nog meer wilde dieren, erg gaaf dus.
Na een lange tocht hadden we lekker honger, en dat kwam goed uit, want we hadden onze tweede braai… heel lekker. Erg leuk bij alle braai hier, wordt ook milliepap gegeten, dit is een soort maispap en dan samen met een soort groentesaus.
Kortom… het was een heerlijke dag, waarbij ik ook erg veel geklest en gelachen heb met de familie, en nu zit ik dus moe dit hele verslag te typen, ik vind dat trouwens wel erg leuk.
Voordat ik stop wil ik jullie allemaal bedanken voor de erg leuke reacties die ik op mijn vorige bericht heb gehad.
Heel veel liefs van Catharina
Ik had nog beloofd om mijn adres op de site te zetten dus bij deze:
Epworth Children Village
to C. Boxhoorn
P.O. Box 1613
Germiston 1400
17 April 2006 - 17:35
Mieneke:
He leuk om je stukje te lezen. Dus je bent in Silkaatsnek geweest of niet?? Wanneer ga je nr Epworth?
liefs mij
ps. voor de mensen die je post sturen; vergeet niet South Africa dr onder te zetten.. en laat de 1 niet op een zeven lijken.. -
17 April 2006 - 18:03
Elisabeth:
Ik word idd al een beetje jaloers als ik je leuke verhaal zo lees! Leuke tijd verder! -
17 April 2006 - 18:14
Wynold:
Gaaf om het allemaal te lezen. Veel plezier met het ontdekken van een andere cultuur, dat is altijd het mooist. enne... vergeet je broers niet hé!!! -
17 April 2006 - 18:18
Zusje:
eeeeey zus:D leuk om van je te horen:p je moest er wel ff bij vertellen dat jullie de koffers op schiphol ong. op de kop hebbe gezet en dat er egt vet veel meej trug moest;) verder ben ik cker jaloers:p ik wil ook lkkr zwemmen:p maar twas vandaag ook gezellig met onze fam hoor:p lkkr bij jacob en nienke geweest;) nouw zus:p veel plezier en schrijf maar gouw weer een stukje want kvind et best intressant;)
kusj kusj
je zusje:p (ga maar raden welke:P) -
17 April 2006 - 18:43
Paps:
heel leuk om zo over de fam. te lezen .Iedereen de groeten daar.EN NU MOET IK WEER VLUG WEG WANT WILLEMINA MOET ER BIJ. -
17 April 2006 - 19:51
Berlinde:
NOU ik word nu al jarloers op je als ik je verhaal lees!! heel veel plezier verder en geniet er van! xx berlinde -
17 April 2006 - 20:41
Ik:
heey zusterr, ziet er goed uit zeg niet teveel zwemmen he, ga je afvallen:P ik zie dat je het wel naar je zin krijg, die auto ziet er trouwens wel goed uit op de foto, heb je hem al gezien? ik ben geen verhalen verteller dus veel plezier en ik lees je sprookjes
voor het gval dat je die andere niet leest -
18 April 2006 - 11:40
Corneel:
Hee Cathrientje,
Leuk joh, zo'n verhaal. Gelijk al vanalles beleefd. Stelletje actievelingen! :-) Houden zo.
Veel plezier daar!
Groeten -
18 April 2006 - 12:01
Mo:
Uhm, ik dacht dat je voor stage ging, maar dit lijkt wel erg veel op een vakantie!! Mooi dat het je nu al zo goed bevalt, succes met je missie daar!
Groetjes, mo -
18 April 2006 - 14:57
Stien:
Hey meid,
heerlijk het idee dat je daar zoveel nieuws en moois ziet. Ook leuk voor je om de familie te leren kennen of niet? Het klinkt echt leuk en gezellig, houdt dat zo en veel goeds verder... We denken aan je. liefs ons... -
18 April 2006 - 15:09
Broeder:
Ha, het zoveelste fam.lid die wat schrijft en geen naam achterlaat. Ik schrok natuurlijk wel van het hele verhaal (vooral de omvang dan) maar ben er inmiddels van overtuigd dat ik niet in Nederland hoor: SA is veeeel gaver. Al was afgelopen weekend idd ook wel gezellig, lkkr kanoen bij Jacob! Groetjes aan Janneke hoor, m'n knappe nicht :P -
18 April 2006 - 15:10
Broeder:
20 April 2006 - 08:16
Nanda:
Hey Cat, wat super allemaal wat je meemaakt! Hou vooral de site bij, k lees je berichten altijd met plezier. -
22 April 2006 - 16:21
Nieswaagjes:
dus eindeijk in zuid afrika! wij hopen dat je er veel leert. en als je terug bent je komt logeren om alles te vertellen en foto's te laten zien dikke kus famlie nieswaag!!