Sawubona - Reisverslag uit Pretoria, Zuid-Afrika van catharina Boxhoorn - WaarBenJij.nu Sawubona - Reisverslag uit Pretoria, Zuid-Afrika van catharina Boxhoorn - WaarBenJij.nu

Sawubona

Door: catharina

Blijf op de hoogte en volg catharina

05 Juni 2006 | Zuid-Afrika, Pretoria

Hallo allemaal,
Hoe is het ermee? Ik heb gehoord dat het daar weer kouder is, zelfs vriest, mensen vervelend voor jullie! Ik stond wel met m’n oren te klapperen toen ik dit hoorde, maar goed het weer schijnt op meer plekken op de wereld op de kop te staan dus ja… dat zal wel de reden zijn.
Hier gaat alles z’n gangetje. Er zijn wat minder leuke berichten. Daar zal ik mee beginnen, want dat zit ook boven in mijn koppie. Mijn nichtje “Janine”, de jongste dochter van mijn oudste broer ze is nu ongeveer 9 maanden is heel erg ziek. Ze heeft een hersenvliesontsteking en alles is best gevaarlijk. Mijn moeder belde hiervoor vorige week zondagmiddag, toen was ze net opgenomen. Afgelopen donderdag avond kreeg ik een smsje van mijn broer dat het beter ging. Maar nu heeft m’n moeder vannochtend weer gebeld dat alles erg verslechterd was; zware epelepsie aanvallen en dat de laatste medicijnen die mogelijk waren toegediend zijn. Ik vind het best moeilijk om te denken aan mijn kleine nichtje die in het grote ziekenhuis ligt op dit I.C. En om dan zo ver weg te zijn en niet in NL. samen met mijn familie dit te delen is erg moeilijk voor mij. De dokters zien weinig mogelijkheden meer, maar ik weet dat God machtig is om alles te doen, en bid Hem dan ook. En krijg hier ook kracht uit, dat ik weet dat God ook voor haar zorgt, en ook met mijn familie in NL. is. M’n vader vertelde vannochtend dat mijn neefje (haar broer) had gevraagd “bidden we dan in de kerk ook” en toen zei m’n vader, “ja,ja, over de hele wereld bidden ze voor Janine”, dat is wel erg mooi om te realiseren. En willen jullie dan ook voor haar bidden, en voor haar ouders enzo.

Voor de rest gaat het goed met mij. Op de groep heb ik leuk contact met de kinderen, en over het algemeen ook wel met de aunties. Wel zijn de kinderen op het moment nog al grenzen aan het uitproberen, dus het is wel de hele tijd dat ik allert moet zijn op alle signalen die worden gegeven, en dan bedenken hoe ik dan daarop moet reageren, of juist helemaal niet moet reageren. Maar goed, dit is wel erg leerzaam. En ik merk dat er ook echt wel schot in de zaak zit. Een paar weken geleden was er een vechtpartij in “mijn” huis. Tussen twee jongens. 1 van die jongens heb ik daarna nog gesproken, maar ik merkte dat hij toch nog niet eerlijk durfde te zijn over redenen enz. Donderdag avond was er weer wat met die jongen, en heb ik daarna nog een gesprek mee gehad, en toen was hij wel erg eerlijk. Dus het is fijn om zo toch voortgang te zien.
Ook met de hoofdccw-er in ons huis heb ik erg goed contact. Ze steunt mij ook, en heeft ook echt inzicht in de situaties die gebeuren, en ik kan dit ook bespreken met haar. Vorige week moest zij elke keer s’avonds werken als “hoofd” van alle huizen. En had ze steeds haar dochterje van twee bij zich, echt een super lief kind die ik ook lekker Nederlands heb geleerd hahaha. Ze ging alles wat ik zei nazeggen, en aangezien ik toch geen Zulu kan, kon ik net zo goed Nederlands als engels met haar praten, en ze zei alles na, dus sprak ze Nederlands hahaha.
Een andere ccw-er Zanele heb ik ook erg goed contact mee. Ze geeft mij ook leuke tips en soms kan ik daar ook goed mee kletsen over dingen.
En ja… er is 1 ccw-er Josephine waar ik niet zo goed mee kan. Soms kan ik er erg leuk mee kletsen, en staat ze open voor contact. Maar het andere moment dan kan ik wat vragen of zeggen, en dan is er geen reactie mogelijk ofzo. Waarschijnlijk vind zij het nog moeilijker dan mij, om met zo’n jong nederlands meisje te werken, die meer ervaring en kennis heeft. Want zo worden wij wel gezien, en daar worden zij dan ook wel onzeker van.
Het is erg interessant om leerzaam ook zo ook in te leven in hun cultuur, dit is soms frustrerend. Maar erg leerzaam.

Corneel, goed idee dat ik mijn project nog is ga vertellen.
Het project dat we doen, is een afstudeerproject voor school. Het houdt in dat we een methode gaan ontwikkelen voor de instelling om de kinderen die hier wonen te reuneren met hun familie. De kinderen die bij ons wonen, zijn soms wees, verlaten, of hebben gewoon gedrags problemen, en ook geldproblemen kunnen een oorzaak zijn; dat een kind wel ouders heeft die emotioneel kunnen zorgen, maar geen geld hebben voor eten en school en daarom dus in een pleeggezin moeten. Toch moeten de kinderen weer terug naar een familie ofzo of een pleeggezin en de instelling wil dit binnen twee jaar hebben. Ook bij ons moeten kinderen als ze 18 zijn weg, en ja de kinderen kunnen hier niet altijd blijven wonen.
Joanne en ik hebben als opdracht gekregen om een reunificatiemethode te ontwikkelen. Er is al wel 1 in gebruik op de instelling, maar toch is er weinig resultaat
Tot augustus hebben we hier een onderzoek voor. Een onderzoek naar de obstacels, capacity en wensen van de kinderen, ouders en organisatie. En we kijken ook naar de hulpverlening in S.A. We zijn nu bezig met de interviews die we afnemen aan de verschillende groepen. We hebben ook een vrouw gevonden die ons veel raad geeft hierbij, ze controleerd onze onderzoeksmethoden, en heeft ook veel raad gegeven bij de interview strategien, dat is erg fijn.
Eind Juli hebben we hier een presentatie van, daarvoor maken we ook aanbevelingen voor de methode. Daarna komt de familie en vriend van Joanne en hebben we een maand vakantie. En dan gaan we in September echt beginnen met een methode te ontwikkelen die ook aansluit op de instelling. En dit presenteren we dan eind November want December is hier de zomer vakantie.

Maar goed, nu is het hier lekker weekend, Die is vrijdag ochtend vroeg al begonnen, want toen was Joanne jarig. Omdat we gingen ontbijten met onze supervisior heb ik haar maar een glaasje mango-sap gegeven, en heb ik samen met Vallery (onze mede-huis bewoonster) voor haar gezongen (dit was al om 7 uur s’ochtends) Om half 8 hadden we afgesproken dat onze supervisior er zou zijn, dan konden we achter haar aanrijden naar de plek waar we gingen ontbijten. Zij was er pas om 07:50 dit kwam wel goed uit, want wij waren ook pas om )7:40 klaar. Ahum niet zo netjes he.
Daarna hebben we dus lekker ontbeten, en goed supervisior gehad. En vervolgens nog ff het winkelcentrum bekeken. Heb ik dit al verteld, in NL. zijn er allemaal winkelstraten waar je gaat winkelen. In S.A zijn er grote shoppings-malls met meerdere verdiepingen hier zijn ook eetgelegenheden en bioscopen, spel-gelegenheden en van alles. Dus dat is altijd wel leuk om ff te kijken.
S’middags had ik een verjaardag voorbereidt voor Joanne, ze was alleen een beetje eigenwijs. We waren bij een tante aan het mailen en ik was gegaan, en had gezegd dat zij maar met m’n tante mee moest rijden als die kwam. Maar dat had ze niet gedaan, en toen ik foto’s aan het ophangen was die ik had gekregen van fam. En vrienden van haar kwam ze binnenlopen hahaha. Maar goed daarna hebben Janneke en Marlien (m’n nichten) haar bezig gehouden met een dom spelletje, en kon ik met een andere nicht de slingers ophangen in de andere helft van de kamer. Want ik had de familie uitgenodigd bij O. Cees en T. Corry, en hebben we hier lekker gegeten en haar verjaardag gevierd.
Gister zijn we nog weer lekker met het verslag bezig geweest, en vandaag naar de kerk waar we weer erg mooie pinksterdiensten hebben gehad. Over de uitstorting van de Heilige Geest, dat die nu gewoon aan ons wordt gegeven als we alleen maar hoeven te geloven, en dat we door de Heilige Geest ook steeds meer goede werken gaan doen.
Tussen de diensten zijn we weer naar Cornelia gegaan, een meisje van de kerk. Waar we gezellig hebben gekuierd (om maar ff afrikaans spraakgebruik te gebruiken) en hebben gegeten.

En nu… zit ik een mail te typen en Joanne met haar vriend te bellen, moet ook gebeuren he.
Ik zal mijn nummer ook is doorgeven, want ik vind zou het erg leuk vinden om is een keer iemand weer te spreken. Maar vanuit S.A. is het ontzettend duur om te bellen, dus daarom wil ik vragen of jullie mij ns willen bellen, als jullie dat natuurlijk ook leuk vinden. Je kan dan bellen via telestunt dan bel je 09009500 dan verteld een mevrouw hoe duur het gesprek is dit, als het nog niet veranderd is 8 cent per minuut. Hierna moet je het nummer in toetsen dit is 0027123320950, op dit nummer zijn we eigenlijk vrij vaak te bereiken in het weekend, vrijdag avond tot zondagavond. Op zaterdag zijn we vaak thuis.
Mobiel bellen kan ook, dan is het nummer 09001925 en mijn mobiel nummer is (ff opzoeken, ik ken het nog steeds niet uit m’n hoofd) 0027723836857.

Nou dat was het weer, voor deze week. Ik hoop dat mijn laatste foto’s ook op de site zijn gekomen. Bedankt voor al jullie reacties, en broers, echt ik vind het zo fijn dat ik een broer X/Y/ Z en weet ik veel wat allemaal heb.

Doei doei heel veel liefs van mij, ik kijk het nog ff na en zie 3 pagina’s dus ik stop echt en ga slapen doei doei

• 05 Juni 2006 - 15:15

Wynold:

Hey Catharina

Wat fijn om al deze mooie gebeurtenissen te horen op het begin na. Heel veel sterkte met deze situatie. Ik bid met je mee en denk altijd aan de woorden die geschreven staan in Jacobus 5:15a

Heel veel sterkte met alles en succes met het verder ontwikkelen van je programma daarzo.

Liefs Wynold

• 05 Juni 2006 - 16:14

He Katje,:

Het verhaal van je nichtje is niet zo fijn, succes om dan daar te zijn..

Lief dat je de verjaardag van Joanne nog leuker hebt gemaakt! Veel succes met de aunties en de kids daar,
    Liefs Marije

• 05 Juni 2006 - 17:39

Mieneke:

Hee Joanne, Wil je eens tegen Josephine "peacemaker" zeggen van mij??? Ik kan je maar 1 tip geven; als zij het contact uit de weg gaat.. doe dan niet hetzelfde!! Want ze is echt een schat van een mens en je kan enorm veel lol met haar hebben!

• 05 Juni 2006 - 18:07

Willemina:

eeeeeeeeey zus:D gelukkig dat het goed gaat met jou.. hier schijnt de zon gelukkig weer, al is het soms nog wel es koud, majah ik ben vandaag en gister bij Jacob en Nienke geweest (Anneke heeft een lichte hersenschudding op gelopen) en als J of N ff naar Janine wou dan moest ik ff op Anneke passen (is niet gebeurt hoor) najah ik ben dus ook ff bij janine geweest maar toen was ik flauw gevallen (mama zei dat dat door de emotie kwam) majah.. ik vind et egt heel fijn dat jullie daar ook bidden voor janine want ik schrok best wel toen ik haar daar zo zag liggen:( ik wens jouw ook heel veel sterkte.
    doeg doeg lieve zus (K)(K) hvj

• 05 Juni 2006 - 18:14

Pa:

fijn om je weer even gesproken gelezen te hebben. We leven met je mee en succes met het project

• 05 Juni 2006 - 18:28

Joukeline:

wat leuk dat je wat van je laat horen. en dat het goed met je gaat. ik hoorde het zondag van je moeder dat je nichtje ziek is.
    maar wat fijn dat ze veilig is in God,s vader hand.ik zal voor haar bidden. liefs,joukeline

• 06 Juni 2006 - 09:53

Elisabeth:

Heel veel sterkte, en kracht van God toegewenst. God is een toevlucht en een sterkte!

groetjes

• 06 Juni 2006 - 11:16

Pim:

Hoi, Ik heb bij Elise gelogeerd en ben met haar naar de kerk geweest ik mocht ee stukje voorlezen (met hulp) uit de bijbel. Goed hé! Ik heb ook een Pinkstervlam gemaakt en een witte duif die hangt nu op mijn kamer.
    Ik heb nieuwe schoenen en een nieuwe rolstoel met het helal erop.Hij rijd erg lekker.
    10juni moet ik afdansen samen met mijn "vrouw"heel spannend ik kan het al best wel goed vooral de "Sint Bernhard"vind ik leuk dat is een soort wals.
    Dikke kus van Pim en Eline

• 06 Juni 2006 - 14:12

Corneel:

Hee, leuke naam ja, Cornelia ;-).
    Nog gefeliciteerd met Joanne dan! Leuk dat jullie haar hebben verrast!(probeerden te verrassen)

Bedankt voor de verdere uitleg over jullie project daar! Daarom zijn jullie er tenslotte hè :-) OOkal vergeet je dat soms misschien ;-)

Groeten!

• 06 Juni 2006 - 17:04

SieVe:

heey!

k zal voor je neefje bidden. is het in SA in december het warmst omdat ze dan zomervakantie hebben? succes met je project.

grzz Janne

• 08 Juni 2006 - 18:52

Berlinde:

hey...

nou hier is het inmiddels mooi weer hoor!! aankomend weekend verwachten ze bijna 30 graden dus we mogen hier niet meer klagen!! wat erg van je neefje als ik het zo lees dan lijkt het dus op wat mijn neefje ook heeft gehad... hoop mee dat alles goed mag komen!!
    fijn dat je het lekker naar je zin hebt daar!
    heb aankomende week al lekker een weekje vakantie dus ga genieten van het mooie weer!

xx berlinde