hallo - Reisverslag uit Pretoria, Zuid-Afrika van catharina Boxhoorn - WaarBenJij.nu hallo - Reisverslag uit Pretoria, Zuid-Afrika van catharina Boxhoorn - WaarBenJij.nu

hallo

Door: catharina

Blijf op de hoogte en volg catharina

11 Juni 2006 | Zuid-Afrika, Pretoria

Hallo allemaal, hoe gaat het ermee? Begint de zomervakantie ondertussen niet al bijna voor sommigen? Al lekker vakantieplannen. Het is af en toe voor mij een beetje omschakelen naar de tijd daar. Dat het daar in het verre Nederland steeds meer zomer aan het worden is, en dat daar de maanden ook steeds verder gaan! Maar hier is de zomervakantie in December dus ik heb de eerstkomende tijd nog geen vakantie, oei eigenlijk lieg ik nu een beetje want de hele maand augustus heb ik ook vakantie. Dan komt de familie en vriend van Joanne, en moet ik ook maar een maandje me gaan vermaken. Hoe weet ik nog niet, maar goed, kzal maar ns ff bezig gaan met wat te plannen he!

Voor de rest gaat het harstikke goed met mij, kheb afgelopen week een super week op stage gehad. Maandag hadden we geen stage, maar een interview voor ons project. Erg leuk en goed interview gehad. Ook hebben we Maandag “Sammy” gekregen onze wasmachine. Eerst moesten we naar de Loungry om onze was te doen, en waren we een hele avond zoet met wassen. Het was net geen handwas, maar het water moest toegevoegd worden, en die wasmachines wisten niet dat na het wassen ze moeten gaan rinsen en spinnen dus wij waren gewoon een hele avond bezig met die wasmachines wijsmaken hoe ze het moesten doen.
De laatste x dat we daar hebben gewassen hadden de machines al helemaal geen zin. En hebben we eerst de was in de ene machine gedaan, vol laten lopen, en daarna er achter gekomen dat die het niet deed. Dus wij onze natte was in een andere machine gedaan, vol laten lopen, en deze had ook geen zin. Dus wij vol goede moed onze was in de laatse machine gedaan, deze deed het wel; dat houdt in hij waste, maar spinnen en rinsen deed ie niet. Voor de mannen onder ons, dat spinnen en rinsen is ten eerste handig omdat de zeep dan uit de kleding gaat, daarnaast worden de kleren dan ook droger (niet helemaal droog, daarvoor doe je ze in de droger of hang je het op). Maar goed de kleding bleef dus nat en met zeep. Achja… ook wel eens bijzonder om zo te wassen. Maar goed nu hebben we onze eigen machine en heb ik de hele ochtend wassen gedraaid, aangezien we al twee weken geen was meer gedaan hadden.
Ohja… de quizvraag van de week; wat voor merk is de was-machine?

Dinsdag heb ik weer op de groep gewerkt. Voor het eerst weer fijn huiswerk gemaakt. Ik hielp D. altijd, maar die is nogal onzeker, en tijdens huiswerk is ze bang dat ze alles verkeerd zegt, dus zegt ze maar nix, of wordt ze boos. Maargoed, Dinsdag ging het gelukkig weer wat leuker.
S’avonds hebben we nachtwacht gedaan met bijna alle kinderen (alleen twee jongens van 15 en 16 deden niet mee) maar wel de andere oudere kinderen, en de auntie vond het erg leuk om toe te kijken.
Woensdag hebben we lekker een rustige ochtend gehad. Naar de winkels gelopen en wat foto’s verstuurd, in een postkantoor waar de vrouw al de andere studenten die voor ons geweest waren bij Epworth ook kende. Wel grappig, want ook al in de Pick & Pay, de supermarkt, was een man die deze studenten kende.
S’middags en s’avonds weer op de groep gewerkt, en s’avonds nachtwacht gedaan. En het leuke was dat de auntie nu het spel ging leiden. Ze bedacht regels, en ging het spel echt leiden, dus dat was erg leuk dat zij zo ook mee ging doen. Want dat is een beetje het probleem hier. De aunties zijn erg goed in de kinderen verzorgen, eten geven, naar bed sturen en zorgen dat ze hun taken doen. Maar voor de rest doen ze weinig activiteiten met de kinderen, en nu dus wel wat meer, dus dat was erg goed om te merken.
Gisteren hebben we weer een interview gehad. En s’middags weer op de groep gewerkt, waar ik s’avonds echt met de oudere kinderen een activiteit heb gedaan. Dat was ook erg leuk. De oudere kinderen hebben s’avonds meestal study-group en daar heb ik dus niet zoveel contact mee. Maar vooral twee zijn wel belangrijk om goed contact mee te hebben, want dat zijn een beetje de leiders van de groep, en als die tegen mij zijn, dan heb ik de rest ook tegen me, en andersom. Gelukkig heb ik goed contact met hen, dus het gaat allemaal goed.
Vandaag (het is nu Vrijdag) hebben we een rustige ochtend gehad. Alle wassen gedaan, en wat dingen geregeld voor interviews. En bovenal uitgeslapen, dat houdt in tot 08:00, lekker is dat anders kan ik nooit m’n bed uitkomen om 07:00 uur, en nu was ik al voor 07:00 uur wakker. Maar goed dat is nu eenmaal zo.
Kga zo lekker luchen. We hebben pas na 10:00 uur ons ontbijt gehad, dus we gaan maar een alternatieve lunch doen, alleen fruit. We worden al wat alternatiever hier, we eten advocado op brood en ohja ook paprika. Doen verse ananas door de pannenkoeken, eten Guava (dit is ook een of andere vrucht) jam, papanine en Papaya. (dus ja mensen ik ben nog wel gezond hoor!)

Nou mensen dat was het weer voor deze week. Heel veel suc6 met alles daar. En ik lees jullie leuke berichtjes wel weer op m’n site. Harstikke bedankt daarvoor allemaal, want ik vind het erg leuk om dat te lezen.
Kzal ook proberen om nog weer wat foto’s erop te zetten.
Van m’n nichtje heb ik trouwens nix gehoord van de week, dus ik verwacht dat haar situatie stabiel is, en daar ga ik vanmiddag of vanavond over bellen.
Oke, ik heb nu wel nieuw bericht van haar. Alles is nog erg onzeker, haar lever is heel slecht, maar die kan wel herstellen. voor de rest is er een hersenscan geweest die wel positief was. willen jullie alsjeblieft ook voor haar bellen, en voor mijn familie in Nederland die het er ook moeilijk mee heeft!
Doei doei heel veel groetjes van mij uit Afrika.

• 11 Juni 2006 - 17:00

Wynold:

Hey, fijn dat het goed gaat! Trouwens nog bedankt voor de aanvullende informatie over spinnen en rinsen :D anders had ik weer moeten googlen. Het zijn hier tropische temperaturen. Vandaag, zondag 11 juni is het hier in Utrecht ruim 32 graden (hot,hot) Het knmi zei dat we er maar aan moesten wennen voor in de toekomst. Is het daar nu winter? Heel veel succes meid met je project daar en Gods zegen.

Groetjes Wynold

• 11 Juni 2006 - 23:09

Mo:

Hey meis!
    Het is al weer een tijd geleden dat ik wat van me heb laten horen, ik lees dat je het er erg naar je zin heb. ben erg blij als ik de berichtjes van iedereen lees, dat iedereen met je meeleeft.Vind het echt erg wat er met je nichtje is. En vervelend voor jouw dat je dit op afstand moet meemaken. Ik zal je binnenkort een mail sturen! Love ya, and miss you! greetz Mo

• 12 Juni 2006 - 06:29

Willie:

eeeeeey zussie.. met mij gaat het ook goed, fijn dat kje nog heb gesproken:p ik moet alleen nog weer ff keerjte een mail sturen want dan kun je ff foto's van praag bekijken.. ik zal zorgen dat ik weer batterijen krijg dan kan ik weer foto's maken en dan kun je weer wat zien. trouwens wel leuk dat je lkkr fruit eet..:p ik heb ook nou zin in een manco en annanas:p maar goed.. ik moet nog ff 'de keuken op ruimen dus .. hopelijk weer tot snel
    kusj kusj(K)(K)(K) hvj
    je zus (Je):P

• 12 Juni 2006 - 07:08

Broeder Y:

Hey Catharina, het is goed te lezen dat je het daar naar je zin hebt en dat je daar zulk goed werk doet. En daarnaast een hele beleving in het verre warme buitenland! Veel plezier daar.
    We zullen voor je nichtje, je familie en voor jou bidden.

• 12 Juni 2006 - 09:37

Pim:

Hallo, ik moest aterdag afdansen ik had 2x 8,5 en 1x een 9 !!!!!!
    Voor ce Engelse wals ,Roemba en de Samba goed he.
    Zondag geBBQ het is hier erg warm dus we hebben een zwembad in de tuin.
    Had je onze foto's nog gekregen?
    Kus Pim

• 12 Juni 2006 - 15:09

He Kat,:

He meis,
    Lekker aan het werk op Epworth? Veel succes met de activiteiten!
    voor mij is het hier nu afronden en afscheid nemen, snik snik!
    Bidden voor je nichtje, fam en voor je,
    Liefs Marije

• 12 Juni 2006 - 17:56

Boukje:

Hey Catharina, erg leuk om te lezen hoe het leven er daar aan toe gaat. Ik wist trouwens ook niet wat spinnen en rinsen betekende, totdat ik jouw bericht las.. Wens je veel succes met alles!!Doe je de groetjes aan Joanne?
    Liefs

• 12 Juni 2006 - 19:01

Tante Harmien:

Hoi Catharina Fijn dat we horen dat het goed met je gaat.
    Hier gaat het zijn gangetje.
    De kamer zijn we nu aan het verven.Dat moet na iedere beurt weer drogen. Daarna nog behangen. En het plafon is besteld. Ook gaan we nog nieuwe vloerbedekking uitzoeken.O ja die wasmachine is zeker een miele.
    en wat is spinnen en rinsen.Nu de groetjes ook van oom Roel tot schrijfs. doei

• 12 Juni 2006 - 20:04

Pa:

zo meid het is fijn om weer wat van je te lezen .houd je maar taaj we bidden voor jou en ook voor de anderen

• 13 Juni 2006 - 21:18

Corneel:

Dag. Weer leuk om jouw verhaal te lezen! En erg relaxed dat jullie nu een wasmachine thuis hebben. Is dat verhaal wat je vertelde daarover , in de loundry, nou typisch Zuid-Afrikaans, of valt dat mee?

En welke prijs staat er op die quiz? Ik gok een siemens.

Groeten!