vakantie - Reisverslag uit Pretoria, Zuid-Afrika van catharina Boxhoorn - WaarBenJij.nu vakantie - Reisverslag uit Pretoria, Zuid-Afrika van catharina Boxhoorn - WaarBenJij.nu

vakantie

Door: catharina

Blijf op de hoogte en volg catharina

24 Augustus 2006 | Zuid-Afrika, Pretoria

Dag liewe mense in Holland,
Hier is dan weer een verslagje van mij, van mijn vakantie die nu toch bijna afgelopen is.
Ik ben dus weer terug gekomen in S.A. vrijdag 11 Augustus ben ik s’ochtends op schiphol weer uitgezwaaid door mijn paps, mams, geliefde zusjes Janneke en Klaaske, en Nienke altijd weer paraat met Arie, Jeroen en Anneke. Gelukkig hoefde ik niet –zoals de vorige keer- over Engeland te vliegen, maar kon ik gewoon met KLM een rechtstreekse vlucht naar S.A. gaan. Ik heb dus helemaal niks gemerkt van alle onrust in de lucht en op het land!
In het vliegtuig was het leuk, ik zat naast een afrikaans meisje die voor 2 jaar in Noorwegen had gewerkt, en dat was gezellig. Deze keer heb ik voor het eerst de dagvlucht gehad (dat klinkt wel beetje idioot he, alsof ik zoveel gevlogen heb), maar goed, ik heb dus alles kunnen zien, dat hield in tot in Afrika wolken. Maar goed, in Afrika de woestijn kunnen zien, maar toen werd het ook al weer bijna donker. Om 21:10 ongeveer kwam ik weer aan in S.A. en daar heeft tante Lina me opgehaald. Ik ben er toen ook achter gekomen dat ik een bijzondere gave heb: Namelijk om altijd de langzaamste rij uit te zoeken. Voor de douane moet nl. altijd ff wachten. Maar alle 3 de keren heb ik al in de rij gestaan die het langste duurt.
Lekker was dat om weer in S.A. te zijn, om m’n tante weer te zien. Ja, dat was toch weer goed.
S’avonds nog tot laat met m’n tante gesels (gekletst), en zaterdag ochtend vroeg zijn we naar “de plaats” gegaan. M’n tante heeft een huis in Pretoria, en een plaats –boerderij- in Warmbad, dit is ongeveer een uur rijden.
Ik was nog niet eerder op de plaats geweest, maar echt het is mooi! Bananen- en sinaasappel bomen in de tuin, en mooi huis!!! Hier ben ik dus tot zondagmiddag geweest. Zaterdag zijn we warmbad ingeweest, dit is een klein vakantie plaatsje; een vakantie plaats omdat hier de warme bronnen en zwembaden zijn. Ik zal vertellen als Joanne en ik hier naar toe zijn geweest; moet heerlijk zijn. S’middags zijn we naar tante Zus geweest, zij is de zus van mijn oma. 93 jaar, maar nog heel flex! Erg leuk om haar te zien! Ik zal een foto op de site zetten, waar we staan met een Luipaard op de achtergrond. Die had haar man geschoten, want die liep rond hun plaats. (Ja… tis hier echt wild) oke, om jullie gerust te stellen; deze was wel een beetje verdwaald.
Zondag middag ben ik dus weer hier in de kerk geweest; heerlijk om weer afrikaans te horen en te zingen. Erg fijn om de rest van de familie weer te zien, en de dominee nog even te spreken.

Mijn vakantie:
Voor mijn vakantie had ik bedacht wat leuk was om naar toe te gaan, en dat ik daar naar toe zou gaan, en dan maar verder zou zien, Stien nix voor jou :-p, maar ook nix voor mij. Een beetje s’nachts in je tent liggen, en niet weten wat je de dag daarna gaat doen. Hier in Zuid-Afrika hebben ze ontzettend veel backpackers plekkies, daar kun je lekker goedkoop slapen, en die bieden soms ook nog wat activiteiten aan.
Ik had dus uitgezocht waar leuke plekjes zijn in S.A. onder andere het “kruger park” natuurlijk, en naar vervoer gezocht om daar te komen. En dan zou ik daarna wel verder zien, of ik mensen zou ontmoeten om mee te gaan ofzo.
Nou maandag ochtend om half 7 werd ik opgehaald door Oom Mathijs en Janneke, die zouden me naar de eerste ophaal plek brengen. Janneke moest toch in die buurt naar school, dus ik kon makkelijk meerijden.
Om ongeveer 2 uur kwam ik in Sabie aan. (er is een kaart op deze site van S.A. daar kunnen de geintereseerden kijken waar dat precies ligt).
En dinsdag begon m’n eerste avontuur: Klooving misschien beter bekend als Canoying. Goed voor de leken zal ik het uitleggen. Bij Sabie in de buurt zijn veel watervallen, en die lopen dan daarna door tussen muren van steen en rotsen, en daar gingen wij dus doorheen lopen. Goed aangekleed met waterpakken, mijn geweldig sportschoenen (die nu iets minder geweldig zijn) en een helm op konden wij alles aan. Nou het was echt gaaf, door ijskoud water zwemmen, en daarna langs een muur van rotsen omhoog klimmen en achter een waterval staan. Kijk maar naar de foto’s het was amazing!
Goed, nog even een tussendoortje. Maandag avond was ook een leuke avond, bij de badpackers hadden ze een hited pool. Een zwembad 39ºC buiten, en dan daar lekker s’avonds in zitten. Ook zijn we nog naar een waterval wezen kijken s’nachts. Nouja… kijken was er weinig aan, want je ziet nix, maar het idee. En dan met het geruis van de waterval op de achtergrond, op een bruggetje liggen en sterren kijken. Nou dat was lekker hoor!
Goed maar dinsdag ochtend zag ik een auto staan; “poeh wat een oud ding is dat” dacht ik, maar even later bedacht ik dat die auto dus op de plek stond waar wij die avond daarvoor (na de waterval) de auto hadden neergezet. Goed, ik was blij dat ik nu pas zag waar ik in had gereden. Maar daarna gingen we met die auto ook naar de waterval voor het klooving rijden. Een auto die bijzondere zorg nodig heeft; hij wou pas na aanduwen starten. Maar oke, wij waren er. Toen vermoeid na het klooving gingen we terug; met dezelfde auto, die hetzelfde probleem had, er was alleen nog iets bijgekomen; de auto lag niet helemaal stevig op de weg. Toen we de oprit naar de backpackers opreden zei de bestuurder “daar is het wiel”. “nouja, bijzonder dacht ik” tot ik verder keek, en het wiel naast de auto zag liggen. Kben maar blij dat het niet onderweg gebeurd is!
Oke, s’middags stond “bridge swing” op het programma: “Bungee dumping” is iets bekender.
Het is trouwens ook niet hetzelfde, het heeft er alleen wel iets van weg.
Bij “bungee dump” spring je de diepte in, en op een gegeven moment is het touw op, en hang je stil. Bij “bridge swing” is het geen vrije val, maar wordt je opgevangen, en swing je nog heen en weer. De overeenkomst: bij allebei spring je de diepte in. Het was daarom dus ook echt gaaf. De eerste seconde niet helemaal, maar daarna wel.
Woensdag hebben we “tubing” gedaan. Dit houdt in dat je met een “tube”, een band door watervallen gaat glijden. Je zit dus in een “tube” en daarmee ga je door de watervallen heen. Dit was ook erg leuk.

Woensdag middag ben ik met een jongen mee gereden die me naar “Hazyvieuw” heeft gebracht. Dit is een plaats wat dichter bij het krugerpark, waar ik mensen hoopte te ontmoeten met wie ik mee kon naar het kruger park. Nou gelukkig heb ik mensen gevonden met wie ik donderdag meekon. Een stel uit Frankrijk (maar ik heb engels gepraat hoor) nou ja… C’est bon, heb ik ook gezegd.
En jawel, ik heb de hele big 5 gezien (dit is luipaard, olifant, buffelows, leeuwen en neushoorn). Bekijk de foto’s maar (die komen niet vandaag, maar ik hoop z.s.m.) De leeuwen staan niet op de foto’s, ik heb ze wel gezien, maar met een verrekijker waren ze ongeveer 1 cm groot!
Maar het was geweldig mooi, gaaf en cool! Bedenk dan ff dat het krugerpark even groot is in Nederland, en dat daar alleen dieren in leven. (hadden we in Nederland maar zoveel plek he)
Goed, waarom weet ik niet, maar de rest van de week was het bij deze backpackers erg rustig. Ik kon dus geen mensen vinden om verder nog iets mee te doen. Donderdag was dus een thuis, in mijn tentje geniet dag. Ach… die backpackers plaatsjes zijn erg mooi, leuke mensen, dus dat was ook leuk! S’avonds kwamen er 4 jongeren uit Ierland aan, dus daar lekker mee gekletst, was erg gezellig.
Zaterdag ben ik lekker wezen wandelen. Mams, die broek is echt geweldig. Ik heb nl. zo’n sportieve afritsbare broek van mijn mamsie gehad, en aangezien ik het erg warm had, en geen pet mee, heb ik de pijpen maar over mijn hoofd gedaan. Echt maar mooi dat het daar was, ja God is echt ongelooflijk, hoe mooi en verschillend Hij de aarde gemaakt heeft.
Ik kwam ook nog een dooie slang tegen, maar waar dooie zijn, juist daar zijn vaak ook levenden, maar die ben ik gelukkig niet tegengekomen.
Ik had vrijdag wat mensen tegen gekomen, die ook op vakantie waren hier, en in Johannesburg woonden, door hen was ik zaterdag avond lekker uitgenodigd om te eten. Das makkelijk man, zo lekker zou ik vast niet voor alleen mijzelf hebben gekookt!
Goed zondag, ben ik weer naar Pretoria gegaan, en toen ik na de avond kerkdienst m’n telefoon aandeed, kreeg ik een smsje van Joanne “be prepared, within one hour it will happen”. “Oke, vergaat de wereld ofzo” dacht ik. Zo erg was het net niet, het enige was dat zij ook net aangekomen waren, en in het huis van m’n tante waren waar ik vannacht alleen zou slapen. Dus niet, zij waren daar gezellig ook, lekker belevenissen uitwisselen (die zij voor jullie uit mag typen) www.joinafrika.waarbenjij.nu. Ja, dat was gezellig, en maandag met hun naar de hartebeespoortdam geweest. Lekker de soeveniersshop wezen rondstruinen. Echt lekker was het niet, want overal komen die verkopers naar je toe “vind je dit mooi; omdat jij het bent wordt het goedkoper; hier, kijk nog maar even verder, het is maar voor 20 rand”. Poeh, daar wordt je dus echt gek van. En die prijzen die ze vragen, zijn af en toe ook absurt (nouja… voor Nederlandse en blanken begrippen niet, maar vaak is een derde van de prijs al veel als je dat er voor betaald).
Daarna nog weer ff snel naar het voortrekkers monument geweest, en omdat het zo laat was, zijn Jo+ aanhang toch maar weer naar het huis van Tante Lina gegaan. Nog een gezellige laatste avond met hen gehad. Want Joanne haar ouders en zusje zouden dinsdag avond laat vliegen.
Dinsdag heb ik dus een lekkere -voor de verandering- rustige dag gehad, beetje gewandeld naar bekenden toe, s’avonds bij een oom en tante gegeten.
Woensdag en ik bij een ouwe kennis van Biddinghuizen geweest. Was erg gezellig, en daar ben ik ook blijven slapen tot donderdag (oh, ik bedenk net dat dat vandaag is). Een man van 83, een vrouw van 80 en hun kleinzoon woonde ook bij hen. Nou mensen, ik heb gelache, echt ouwe mensen kunnen ook echt leuk zijn. S’avonds hebben we een film gekeken, kheb in de scheur gelegen! Donderdag middag ben ik weer naar Tante Lina haar huis gebracht, die daar ook was, aangezien het huis en de tuin schoongemaakt moest worden. En daarna s’avonds weer naar plaats toe, waar ik nu dus erg gezellig zit te typen.
Morgen nog naar Oom Kobus en Tante Hermien toe, die wonen hier ook in de buurt op een plaats, maar daar ben ik ook nog niet geweest.
Zaterdag zullen we zien wat we gaan doen, en dan zondag weer naar Pretoria, waar ik maandag mijn 20e levensjaar hoop in te gaan! En dinsdag weer naar Germiston, waar het werk weer wacht .
Goed mensen, jullie zullen ook wel weer bezig zijn met het vakantie afsluiten, en voorbereiden voor school en werk. Ja, jammer he, zomer komt ten eind, de vrije tijd ook. Ik wil jullie dus ook allemaal weer sterkte en Gods zegen toe wensen voor jullie werk en bezigheden. Bedenk maar ff dat hier de zomer begint; vanochtend regende het hier.
Doei doei heel veel groetjes vanuit S.A.
Liefs Catharina

• 24 Augustus 2006 - 20:10

Mw. Koster:

Ha die Catrientje
    Geweldig, weer zo'n verhaal van jou. Succes met het vervolgstuk van je studie!

• 25 Augustus 2006 - 09:10

Jeroen:

Wow, even wat anders tussendoor, dat was ook wel weer goed of niet?
    Gods Zegen toegewenst!

jeroen

• 25 Augustus 2006 - 09:17

Jeroen:

Wow, even wat anders tussendoor, dat was ook wel weer goed of niet?
    Gods Zegen toegewenst!

jeroen

• 25 Augustus 2006 - 11:02

Bart (nog Steeds In Oxford):

He meisje,
    leuk om te lezen dat je het daar nog steeds zo naar je zin hebt. ik begin nu aan me laatste week, vlieg donderdag of vrijdag weer terug naar het zonnige nederland. en tja, dan begint mijn vakantie pas. best lache zo'n backpackers trip, misschien doe ik dat ook wel. wezien en spreken elkaar gauw weer .
    Gods zegen,

• 25 Augustus 2006 - 12:16

Tante Harmien:

Alvast gefeliciteerd met je verjaardag ook van oom Roel en Olaf. Gisteren met opa naar het ziekenhuis geweest. Zijn enkel wil maar niet helen. En de wond wordt al maar groter. Dus niet zo mooi. Hij was verder wel erg goed vonden wij. De dokter wil een vaat onderzoek doen om te kijken of er een nieuwe ader naar zijn voet gemaakt kan worden. Verder gaat het goed hier. Ik zelf sukkel wat met mijn gezondheid maar langzaam knapt het weer wat op. Heel veel groetjes van ons in Zuidwolde.

• 26 Augustus 2006 - 07:52

Mieneke:

He Catharina,
    Leuk weer te horen dat je het in SA weer naar je zin hebt. Groetjes!
    ps. Heb je ook lichtgevende paddestoelen gezien bij die waterval 's nachts?

• 26 Augustus 2006 - 11:06

Willemina:

eey zussiee, leuke vakantie heb jij gehad geloof ik;) najah.. onze vakantie was ook super hoor:p we zijn net weer trug, en de vouwwagen is ook uitgepakt, we hebben de hele tijd heel mooi weer gehad op 1 dag na, toen heeft het de hele dag geregend sowat, owjah.. en snachts regende het ook nogal es maar dan was de lucht sochtens weer helemaal blauw.. najah.. ik ga weer verder;) er is hier nog vanalles te doen;)
    groetjes&liefs&kusjes.. je zusje

• 26 Augustus 2006 - 11:46

Renze:

Hey, klinkt leuk hoor! Succes er mee :)
    Groetjes

• 28 Augustus 2006 - 19:23

Mama:

ik ben toch wel een beetje jaloers op al die belevenissen, maar ik ben blij dat ik weet dat je het heelhuids hebt afgebracht. Net zo goed als Levinus die samen met Elburt liftend naar Parijs is gegaan, die zijn nu ook weer heelhuids thuis. Ik heb toch wel avontuurlijke kinderen, van wie zouden ze dat hebben? groeten mama

• 30 Augustus 2006 - 17:44

Albert-Jan:

geachte vakantieganger,
    de meeste mensen komen voor hun rust tijdens de vakantie, maar deze lap text bewijst het tegendeel! sjonge wat een belevenissen! heel veel succes en Gods zegen!
    gr AJU

• 30 Augustus 2006 - 18:26

Dick( Je Weet Wel Die Met Een Motor):

Hey,
    jij hebt je niet verveeld op vakantie :D

gr. Dick

• 02 September 2006 - 08:18

Marije:

Een beetje een late reactie, maar ik had liever gewoon alle tijd om je heerlijke verhaal te lezen!! Meid, lekker druk geweest!! Goed bezig! Hoe was je verjaardag??
    Succes met alles,
    Knuf Marije

• 02 September 2006 - 08:19

Marije:

ps ik ben erg benieuwd naar je foto's!!